Kou leidt tot meer telefoontjes noodnummer dieren

Door de kou van de afgelopen dagen krijgt het noodnummer voor dieren 144 meer vragen en meldingen. "Normaal zitten we op ongeveer zevenhonderd meldingen per dag, maar gisteren waren dat er al 1060", zegt een politiewoordvoerder woensdag. Er zijn volgens hem genoeg animal cops om de toestroom af te handelen.

Veel mensen zien dieren in de kou lopen en vragen zich af of dat wel kan. "Iemand belde bijvoorbeeld omdat hij zich afvroeg of kangoeroes nu wel buiten horen te lopen."

Bij het begin van de winter kreeg de politie vooral meldingen over paarden in de modder. "Nu vragen mensen zich af of paarden wel tegen de kou kunnen. Wij vragen dan wat voor ras het is, of het drinkwater is bevroren en of het dier beschutting heeft."

Soms wordt het alarmnummer ook gebeld door mensen die zich afvragen of ze bijvoorbeeld hun konijn nog buiten kunnen houden. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat kunnen ze beter bij de dierenzaak vragen."

De alarmlijn kreeg bij de lancering enkele dagen duizend telefoontjes per dag. Dat aantal zakte daarna terug naar ongeveer vijfhonderd, maar door een campagne in januari nam het toe tot zo'n zevenhonderd.

De kou blijft voorlopig aanhouden, verwacht Weeronline. De komende nachten wordt het -10 graden. Donderdagochtend wordt door een matige wind een gevoelstemperatuur tot -20 graden verwacht. Overdag wordt het nauwelijks warmer dan -4 graden. Vrijdag gaat het mogelijk sneeuwen en wordt het met een maximum temperatuur van een graad onder nul iets warmer.

Eerder was de verwachting dat de kou na het weekeinde zou wegtrekken, maar nu lijkt de dooi in ieder geval uitgesteld tot halverwege volgende week. "En omdat de verwachtingen op lange termijn onzeker zijn, groeit daarmee de kans dat de kou langer aanhoudt", zegt een woordvoerder van Weeronline.

Dat betekent niet meteen dat de kans op een Elfstedentocht toeneemt. Zondag wordt meer sneeuw verwacht en dat is funest voor het ijs. Speculeren op een Elfstedentocht heeft volgens de woordvoerder nog geen zin. "We moeten eerst maar eens een week hetzelfde weer houden." Één zekerheid durft hij al wel te geven. "De kans dat het er in februari van komt is groter dan de kans dat het er in januari van komt."