Advocaten werken aan protocol voor werven cliënten

De Nederlandse Orde van Advocaten gaat een protocol opstellen waaruit duidelijk moet worden op welke wijze advocaten cliënten mogen werven. Aanleiding is berichtgeving deze zomer dat advocaten steeds vaker op een verboden manier aan cliënten komen, meldt een woordvoerder van de orde dinsdag.

Het AD meldde in juli dat advocaten criminelen omkopen die ervoor moeten zorgen dat bevriende misdadigers zich door hen laten verdedigen. Advocaten zouden bovendien bezoekjes brengen aan criminelen, achter de rug van hun eigen advocaat om. Niet alleen beginnende advocaten, maar ook strafpleiters die bekend staan als topadvocaat zouden zich schuldig maken aan dergelijke 'ronselpraktijken'.

De orde heeft volgens de zegsman naar aanleiding hiervan tot en met begin dit jaar een inventarisatie gehouden, waaruit zou blijken dat dit soort ronselpraktijken nauwelijks voorkomen. "Er zijn in ieder geval geen betalingen gedaan aan cliënten om anderen over te halen over te stappen."

Desondanks is er volgens de woordvoerder behoefte aan eenduidigheid over 'wat wel en niet netjes is' bij het werven van cliënten. De orde gaat de komende maanden werken aan het protocol.