Inspectie: instelling wil geen homo's genezen

De christelijke zorginstelling Different biedt geen therapie aan waarbij homo's worden 'genezen'. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vastgesteld bij een bezoek aan de in opspraak geraakte instelling.

Onlangs meldde het dagblad Trouw dat Different therapieën zou aanbieden waarbij homo's leren hun geaardheid te onderdrukken. De therapieën zouden worden vergoed door de zorgverzekeraars. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde onder druk van een meerderheid van de Tweede Kamer aan hier een einde aan te maken.

Inmiddels heeft de inspectie vastgesteld dat Different geen homo's wil genezen. De instelling richt zich wel op 'cliënten met homoseksuele gevoelens'. "Daarbij gaat het niet om het onderdrukken of 'genezen' van de homoseksualiteit, maar op het aanvaarden van wie men is", meldt Schippers. Het bestuur van Different onderschrijft bovendien dat homoseksualiteit geen ziekte is.

De ChristenUnie vindt dat Schippers voorbarig heeft aangekondigd dat zij Different zou aanpakken. Daarmee is de instelling onterecht in een kwaad daglicht gesteld, zegt Kamerlid Esmé Wiegman.