Amsterdam zet meer criminelen woning uit

De gemeente, politie en corporaties in Amsterdam hebben vorig jaar 78 procent meer huurwoningen waar louche zaken plaatsvinden afgepakt van criminelen dan in 2010. Vorig jaar werden 98 huurwoningen teruggeven aan de rechtmatige eigenaren, in 2010 waren dat er 55.

Het gaat om panden die criminelen gebruiken als bijvoorbeeld illegale pensions, bordelen of voor wietplantages. Dat maakte wethouder Freek Ossel (wonen, PvdA) dinsdag bekend.

De drie organisaties tekenden in 2008 het Convenant Doorzon, waarmee zij de handen ineensloegen om criminele woonfraude tegen te gaan. Daar gaan de partijen de komende 3 jaar mee door. Ook netbeheerder Liander, de stadsdelen en de directie Openbare Orde en Veiligheid (OVV) van de gemeente ondertekenden dinsdag het uitgebreide convenant.

De gemeente kan nu bijvoorbeeld makkelijker koopwoningen waarin louche praktijken plaatsvinden, teruggeven aan de woningmarkt. Ook komen er flexibele handhavingsteams die binnen 24 uur achter een melding van buurtbewoners kunnen aangaan. Als mensen vermoeden dat iets niet in de haak is met een woning, kunnen zij dat melden via een speciaal telefoonnummer.

Wethoude Ossel: "Ik verwacht veel van de uitgebreide samenwerking. Met deze aanpak kunnen we criminelen frustreren in hun activiteiten, de woning vrijmaken voor normale bewoning en de leefbaarheid rondom een woning herstellen."

Amsterdam zet meer criminelen woning uit
Amsterdam zet meer criminelen woning uit (Foto: ANP)