Uitvinder Dolby Surround krijgt Berlinale Camera

Ray Dolby, de uitvinder van onder meer Dolby Surround, krijgt een Berlinale Camera voor zijn bijdrage aan de filmbeleving in de bioscoop. Dat maakte de organisatie van het Internationale Filmfestival van Berlijn dinsdag bekend. De prijs wordt toegekend aan diegenen die volgens het festival een grote bijdrage aan de cinema hebben geleverd.

De inmiddels 79-jarige Dolby introduceerde zijn eerste versie van 'surround sound', een systeem van meerdere speakers in een bioscoopzaal, in 1975 onder de naam Dolby Stereo. Het systeem werd door vele filmmakers omarmd, onder wie Steven Spielberg en George Lucas. Het werd de standaard in bioscopen. Dolby Digital volgde in de jaren negentig en werd met de introductie van de dvd ook het eerste surround-systeem voor gebruik in de huiskamer.

De Amerikaan Dolby kreeg het idee voor het geluidssysteem toen hij in 1965 probeerde de ruis van zijn cassettebandjes te reduceren. Met zijn Dolby Laboratories introduceerde hij Dolby NR (noise reduction) voor de particuliere markt. In de jaren zeventig richtte hij zijn blik op bioscopen.

Dolby kreeg in 1989 al een Oscar voor zijn uitvindingen en in 2003 een Emmy Lifetime Achievement Award. Hij mag de Berlinale Camera op 16 februari in ontvangst nemen.

Eerder deze maand werd al bekend dat ook de Tjechische filmmaker Haro Senft dit jaar een Berlinale Camera krijgt. Hij kan niet meer reizen en is dus niet op het festival aanwezig, dat van 9 tot en met 19 februari plaatsvindt in de Duitse hoofdstad.