Kamp: Nederlanders sparen nog steeds

Economische crisis of niet, de spaartegoeden van de Nederlanders zijn vorig jaar toegenomen met tien miljard euro. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De minister was naar de Kamer geroepen door Mariëtte Hamer (PvdA) naar aanleiding van een enquête van de Friesland Bank, waaruit bleek dat ruim een kwart van de Nederlanders vorig jaar een graai heeft gedaan in de eigen spaarpot. Een derde van deze groep zegt niet meer te kunnen rondkomen zonder het spaargeld aan te spreken.

Hamer zegde te zijn opgeschrikt door dit 'buitengewoon verontrustende bericht'. "Niet alleen vanwege de inkomsten voor de mensen, maar ook voor de gevolgen voor de economie", zei de sociaaldemocrate. "Wat gaat het kabinet hieraan doen?" Kamp zou het inkomensbeleid moeten aanpakken, stelde zij.

Volgens Kamp kloppen de berichten niet. De afgelopen tien jaar zijn de spaartegoeden van Nederlanders meer dan verdubbeld, van 140 miljard naar meer dan 300 miljard. Ook vorig jaar is er nog tien miljard bijgekomen. "Dat kan voor mevrouw Hamer een geruststelling zijn."

Een spaarrekening is verder bedoeld om geld op te zetten en ervan af te halen, zei Kamp. Dat zorgt voor een gelijkmatig consumptiepatroon, wat goed is voor de economie. Bovendien zijn er ook economen die zeggen dat het goed is voor de economie als er wat minder wordt gespaard, aldus de bewindsman.