Friesland voert vaarverbod in

In heel Friesland mag vanaf dinsdag 18.00 uur niet meer worden gevaren. De provincie wil zo de aangroei van ijs de ruimte geven. Het vaarverbod geldt voor onbepaalde tijd.

Het vaarverbod geldt niet op belangrijke vaarwegen voor de beroepsvaart, zoals het Prinses Margrietkanaal. Als de vorst aanhoudt en een Elfstedentocht in zicht komt, kan voor deze vaarwegen alsnog een vaarverbod worden ingevoerd.

Het vaarverbod is niet de enige maatregel die de aangroei van ijs moet bevorderen. Het Wetterskip Fryslân zet dinsdag bijna alle poldergemalen uit. Vanaf 15.00 uur staat 95 procent van de gemalen stil. De rest kan nog niet uit omdat grondwater in de dieper gelegen polders omhoog komt, meldt het waterschap.

Volgens het waterschap zijn de weersomstandigheden ideaal voor ijsgroei, omdat er weinig neerslag is en een stabiele vorstperiode wordt verwacht. Ook andere waterschappen leggen gemalen en sluizen stil om de natuur een handje te helpen. Ook in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht geldt een vaarverbod. Zo mag op onder meer de Loosdrechtse Plassen niet meer gevaren worden totdat de dooi inzet.