'Mogelijke lagere kredietstatus kost miljarden'

Minister Jan Kees de Jager van Financiën (CDA) voorspelde maandag dat de kosten om te lenen voor de Nederlandse staat snel kunnen oplopen als de kredietstatus van Nederland wordt verlaagd. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk als het begrotingstekort niet binnen afgesproken kaders blijft, zei hij tijdens een gastcollege aan de Universiteit van Amsterdam.

De andere drie eurolanden met een triple-A-kredietstatus, Duitsland, Finland en Luxemburg, hebben volgens De Jager de laagste tekorten. Nederland zit juist in de middenmoot wat betreft tekort. "In 2013 moeten we onder de drie procent zitten", zei De Jager. Drie procent van het bruto binnenlands product is het hoogste begrotingstekort dat de EU-regels toestaan.

"Als we zouden moeten lenen tegen de kosten van België, zou dat ons zeven miljard euro per jaar kosten, dat is net zo veel als we bijvoorbeeld uitgeven aan infrastructuur", aldus de Nederlandse minister. België heeft een double-A-status bij de voornaamste ratingbureaus.

Een neveneffect is dat de status van een land een hoge correlatie heeft met die van het bedrijfsleven. "Zo zag je, toen de spread voor Frankrijk opliep tot ongeveer honderd basispunten boven het rendement op Duitse leningen, ook de kosten voor Carrefour opliepen ten opzichte van bijvoorbeeld Ahold." Daarnaast kunnen banken geen hogere rating hebben dan hun thuisland, benadrukt De Jager.

Het CPB publiceert in maart zijn jaarlijks Centraal Economisch Plan 2012 met de nieuwe ramingen voor 2012 en 2013. Herstel van de begroting met een procent van het bbp komt neer op ombuigingen ter grootte van circa zes miljard euro.

De Jager verwerpt de roep om de bestedingen op peil te houden ten einde de economie te stimuleren. "De Keynesiaanse theorie werkt niet, vergroten van de uitgaven zal het alleen maar erger maken", wijst de bewindsman op de vertrouwenscrisis waarin een aantal eurolanden verkeren.