Panetta: leger VS wordt fors ingekrompen

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta heeft donderdag een plan gepresenteerd voor bezuinigingen op het Amerikaanse leger. De komende tien jaar moet er bijna vijfhonderd miljard dollar worden bezuinigd. Om dit te bereiken krijgen rond de honderdduizend militairen hun ontslag. Ook wordt de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen uitgesteld en worden oudere vliegtuigen en schepen buiten dienst gesteld.

Volgens Panetta wordt de focus van het Pentagon verlegd van Irak en Afghanistan naar het Midden-Oosten en Azië. Ook wordt er meer aandacht besteed aan cyberaanvallen en moeten er meer elitetroepen, zoals de Navy SEALs, worden opgeleid.

"Wij denken dat dit een gebalanceerd en compleet pakket is", schreef Panetta aan stafchef Martin Dempsey. Sommige leden van de Senaat waren het hier niet mee eens. "De terugkeer naar een legermacht van voor 9/11 (de aanslagen van 11 september 2001, red.) brengt ons land in groot gevaar", aldus senator John Cornyn. Panetta 'negeert de lessen die we geleerd hebben uit geschiedenis', aldus senator John McCain.

Dempsey verklaarde echter achter de plannen te staan. "Deze begroting is een eerste stap, het is een aanbetaling, nu we de overgang maken van de oorlogen van vandaag naar de voorbereidingen voor toekomstige uitdagingen", aldus de stafchef. "Deze begroting leidt niet tot een aftakelend leger."

De regering wil voor 2013 525 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) vrijmaken voor defensie en nog eens 88 miljard dollar (68 miljard euro) voor de oorlog in Afghanistan. Bij elkaar opgeteld is dat bijna 33 miljard dollar minder dan het Pentagon dit jaar ter beschikking heeft.

Het budget van het Pentagon moet in 2017 567 miljard dollar bedragen. In de periode tot 2017 wordt 259 miljard dollar minder uitgegeven dan in eerste instantie was gepland. De Amerikaanse regering sloot afgelopen zomer een akkoord met Congres om in 2022 de uitgaven voor defensie met 487 miljard te hebben teruggebracht.