Zuid-Afrikanen actiefste twitteraars

Jonge mensen met een iPhone of een Blackberry zorgen in Afrika voor een stormachtige groei van Twitter. Zuid-Afrikaanse jongeren zijn het actiefst op het microblog. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde studie.

Veel Afrikanen gebruiken Twitter om met elkaar te kletsen en de dienst wordt in rap tempo een belangrijke bron voor nieuws. Meer dan tachtig procent van de ondervraagden zegt Twitter te gebruiken voor het communiceren met vrienden, 68 procent gebruikt het om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Iets minder dan een kwart van de ondervraagden zoekt met behulp van Twitter naar werk.

In het onderzoek werden meer dan 11,5 miljoen tweets uit Afrika geanalyseerd. De tweets zijn allemaal verstuurd in de laatste drie maanden van 2011. Vijfhonderd van de actiefste Twitters werden vervolgens ondervraagd.

Zuid-Afrikanen bleken de fanatiekste gebruikers. Zij stuurden met 5.030.226 tweets bijna twee keer zoveel berichten de wereld in als de Keniaanse bevolking die 2.476.800 berichten op Twitter schreef. Opvallend is dat twitteraars uit Nigeria, het land met de meeste inwoners van Afrika, slechts 1.646.212 tweets verstuurden.

De gemiddelde twitteraar uit Afrika is jong, tussen de 20 en 29 jaar. Meer dan de helft van de tweets werd verstuurd vanaf mobiele telefoons, met name Blackberry's en iPhones. De onderzoekers merkten op dat weinig Afrikaanse bedrijven en politici hun stem laten horen via Twitter.

"Op een paar uitzonderingen na, zagen we dat bedrijven en politieke leiders over het algemeen niet deelnemen aan de debatten die over het hele continent via Twitter worden gevoerd", schreven ze. "Nu Twitter stevig groeit in Afrika kunnen regeringen, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties het zich niet langer permitteren om afwezig te zijn op een platform waar in toenemende mate een dialoog wordt gevoerd."

De bekendste Afrikaanse twitteraars zijn de Rwandese president Paul Kagame en de Keniaanse premier Raila Odinga. Kagame vocht vorig jaar een ruzie uit op Twitter met een journalist van de Britse krant The Guardian. Onderwerp van discussie waren de mensenrechten en onderdrukking in Rwanda.

De strijd tussen Keniaanse militairen en de radicaalislamitische Somalische organisatie Al-Shabab wordt niet alleen op de grond uitgevochten; op Twitter gaan woordvoerders van beide kampen elkaar eveneens te lijf.

Het onderzoek, dat de naam 'How Africa Tweets' draagt, helpt bij het smeden van nieuwe banden in Afrika. De meerderheid van de ondervraagden zei dat de helft van de Twitteraccounts die ze volgen uit Afrika komen.

Beatrice Karanja, hoofd van de organisatie die het onderzoek uitvoerde, zei dat de belangrijke rol die Twitter speelde bij de revoluties in Noord-Afrika duidelijk is. "Maar de echte Twitter-revolutie in Afrika staat pas aan het begin."