'Onwetendheid kost veel donororganen'

Veel donororganen gaan onnodig verloren omdat overledenen voor hun dood niet aangeven of zij hun organen beschikbaar willen stellen. De beslissing moet dan door nabestaanden worden genomen en die zien er in meer dan twee derde van de gevallen van af, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van de Nederlandse Transplantatiestichting.

Volgens de onderzoekers weigert 68 procent van de nabestaanden donatie omdat ze niet weten wat de keuze van de overledene was. Vaak zien ze er van af omdat ze zelf negatief tegenover donatie staan of omdat ze het lichaam intact willen laten. De onderzoekers dringen erop aan mensen aan te sporen hun keuze te laten registreren om misverstanden te voorkomen.

Eind vorig jaar hadden ruim 5,5 miljoen Nederlanders in het donorregister vast laten leggen of ze na hun dood wel of geen organen en weefsels willen doneren. Bijna drie miljoen van hen hebben ja gezegd. Nu wachten nog ongeveer veertienhonderd mensen op bijvoorbeeld een nieuwe nier of een ander hart.