'Banken accepteren Griekse rente onder 4 procent'

De private schuldeisers van Griekenland zijn bereid een couponrente beneden de vier procent te accepteren op de nieuwe Griekse obligaties die uitgegeven zullen worden in het kader van de vrijwillige obligatieruil. Dat stelt het Griekse dagblad Ethnos zonder bronnen te citeren.

Private schuldeisers zouden een nieuw aanbod met een gemiddelde couponrente van 3,75 procent indienen. Directeur van het Institute of International Finance (IIF) en hoofdonderhandelaar voor de private obligatiehouders Charles Dallara hebben woensdag een gesprek gehad met bankiers in Parijs.

Dallara zet de gesprekken met de Griekse overheid donderdag voort in Athene. De ministers van financiën van de eurozone verwierpen eerder deze week een door de private sector voorgestelde couponrente van vier procent op het nieuw uit te geven Griekse staatspapier.

Onder de beoogde overeenkomst ruilen de schuldeisers hun Griekse obligaties in voor de helft van hun waarde, met bovendien een langere looptijd. Hierdoor moet de Griekse schuld tot een houdbaar niveau worden teruggebracht.