Gebiedsverbod is optie tegen leden Sharia4Belgium

De radicale moslims die een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie verstoorden kan een gebiedsverbod worden opgelegd als de vrees bestaat dat zij opnieuw de openbare orde gaan verstoren. De wet ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast biedt daar de mogelijkheid toe. Dat meldt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag.

Leden van de fundamentalistische moslimbeweging Sharia4belgium gooiden begin december bij een debat over modernisering van de islam onder meer eieren naar de Canadese schrijfster Irshad Manji en GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Twee mannen werden opgepakt. Enkele dagen later werd tijdens een huiszoeking bij een lid van de groep een kalasjnikov aangetroffen.

CDA-Kamerlid Coskun Çörüz wilde van Teeven weten wat gedaan kan worden om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Met de voetbalwet kan iemand die al bekendstaat als ordeverstoorder een gebiedsverbod worden opgelegd, antwoordt de staatssecretaris. Hierbij geldt ook een meldplicht.

Nederland kan de Belgische moslimextremisten ook ongewenst verklaren, zegt Teeven. Dit heeft echter nogal wat voeten in de aarde, legt hij uit. "Het ongewenst verklaren van een EU-burger is een zeer vergaande maatregel, die in overeenstemming moet zijn met het evenredigheidsbeginsel en uitsluitend gebaseerd mag zijn op het gedrag van de vreemdeling."