'Wurgcontracten De Mol door downloaden'

Volgens John de Mol zijn de 'wurgcontracten' die kandidaten van zijn succesprogramma's zoals The Voice of Holland voor optredens moeten tekenen, het gevolg van 'illegaal downloaden'. De verkoop van muziek levert volgens hem namelijk niet genoeg meer op.

De Mol reageerde in Pauw en Witteman op eerdere berichten dat artiesten een 'grijpstuiver' verdienen aan een programma dat hem miljoenen oplevert. Het grootste deel van de opbrengst van optredens gaat naar Talpa, meldde De Volkskrant. Volgens De Mol gaat het echter om een inmiddels gebruikelijke nieuwe benadering. "Die is mede het gevolg van een briljant beleid in dit land waarin illegaal downloaden nog steeds niet als illegaal wordt gezien", stelt hij.

John de Mol in Pauw en WittemanNieuwe artiesten gaan in dit businessmodel een joint venture aan met een bedrijf zoals Talpa, aldus De Mol. Ze nemen weliswaar met dit bedrijf muziek op die wordt verkocht en ook op de radio wordt gedraaid, maar door piraterij dekt dit de kosten niet meer. Dus moeten de artiesten het land in om op te treden en zo geld te verdienen, stelt de tv-producent.

In het verleden konden artiesten het live bijelkaar gespeelde geld in hun zak steken: ze hadden immers een 'platencontract' met de muziekmaatschappij en dat ging over de muziekverkoop. Tegenwoordig zijn de contracten dus anders, stelt De Mol: ook optredens vallen onder de afspraken, en pas na aftrek van alle kosten worden de opbrengsten verdeeld. Bij het bepalen van de gage voor een artiest moet er ook rekening mee worden gehouden dat het soms niet werkt en er verlies wordt gedraaid, aldus de succesproducent.