'Wilders wil onmogelijke gezinsmigratieregels'

De regering lobbyt in de EU voor strenge regels voor gezinsmigratie, omdat deze voor Nederland enkel in Europees verband te realiseren zijn. Ondanks weinig kans op succes moet het kabinet naar verluidt doorzetten om de steun van de PVV te behouden.

Het kabinet pleit binnen de EU onder meer voor verhoging van de leeftijd voor een partner van buiten de unie naar 24 jaar, toelating van niet meer dan één partner binnen tien jaar, het toetsen van de band met Nederland, een inkomenseis van 120 procent van het minimumloon en invoering een borgsom. Minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel reist al enige maanden door de EU om zijn collega's in de lidtstaten te overtuigen hierin mee te gaan. De Europese Commissie zou echter weinig voor de plannen voelen.

Finland, Frankrijk en Oostenrijk zouden echter wel te porren zijn voor strengere regels op het gebied van huwelijksmigratie en integratie, aldus een vertrouwelijk document dat in handen van RTL Nieuws is gekomen. Maar andere lidstaten willen juist alles bij het oude laten.

"De inzet van Gerd Leers in Europa voor een strenger gezinsherenigingsbeleid heeft iets van een 'mission impossible", stelt politiek analist Frits Wester. Volgens hem moet het kabinet op dit gebied alles uit de kast halen om de PVV als gedoogpartner binnenboord te houden, en wordt dit geïllustreerd door het feit dat ook premier Rutte zich er binnen de EU mee inlaat. "Nu al opgegeven maakt de kans dat Wilders straks de stekker uit het kabinet trekt alleen maar groter", aldus Wester.

Een resultaat naar de zin van Wilders zou evenwel niet verwacht hoeven te worden. Volgens een ingewijde in de EU-besprekingen is de eigenlijke inzet van Nederland niet zozeer het meteen gewijzigd krijgen van regels, maar zorgen dat het in Europa duidelijk is dat er een 'gezonde balans' is tussen rechten en plichten bij gezinsmigratie.