NS mag hoogstnoodzakelijke schoonmaken

De gemeente Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam en de NS mogen het hoogstnoodzakelijke schoonmaken. De actievoerende schoonmakers staan dit toe, omdat de drie partijen hun steun hebben uitgesproken voor een normale werkdruk en respect voor schoonmakers. Dat meldt FNV Bondgenoten woensdag.

Sommige treinen en schoolgebouwen zijn volgens FNV Bondgenoten inmiddels zo vervuild dat de hygiëne in het geding komt en sluiting niet ondenkbaar zou zijn. De schoonmakers zijn bereid vergelijkbare afspraken te maken met opdrachtgevers die eveneens bereid zijn hun steun uit te spreken, aldus de vakbond.

De schoonmakers stellen de dupe te zijn van 'dumpprijzen' als gevolg van een prijzenoorlog tussen schoonmaakbedrijven. "Met de toezeggingen van belangrijke opdrachtgevers kan de prijzenoorlog stapje voor stapje bestreden worden", aldus FNV Bondgenoten.

Schoonmakers voeren sinds begin dit jaar actie voor een betere cao. Bij meer dan honderd bedrijven wordt inmiddels niet meer schoongemaakt, in sommige gevallen is dat al drie weken aan de gang. Volgens FNV Bondgenoten gaat het om duizenden schoonmakers die het werk neer hebben gelegd.

De schoonmakers willen onder meer doorbetaald worden bij ziekte, een gezonde werkdruk en meer loon. Tevens eisen ze meer respect voor hun werk van hun werkgevers en de opdrachtgevers.