'Amsterdamse daklozen bij kou allemaal binnen'

Alle daklozen in Amsterdam moeten zich tijdens extreme kou kunnen wenden tot de winteropvang. Dat wil de Amsterdamse gemeenteraad, die woensdag een motie van die strekking heeft aangenomen, bevestigt een woordvoerder van de gemeenteraad.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wilde nieuwe regels invoeren voor de winterkoudeopvang van dak- en thuislozen. Personen die korter dan drie maanden in Nederland verblijven, zouden niet worden toegelaten tot de opvang.

Volgens het college ving de hoofdstad de vorige winter maximaal 340 extra mensen per nacht op. Die winter zouden ook mensen die zelf voor onderdak hadden kunnen zorgen in een goedkoop hotel of hostel gebruik hebben gemaakt van de winteropvang. "Slechts een kwart van de gebruikers van de winterkoudeopvang had binding met Amsterdam", aldus burgemeester en wethouders.

De nieuwe aanpak moest het 'oneigenlijke gebruik' van het afgelopen jaar tegengaan. Daarom wilde Amsterdam mensen die korter dan drie maanden in Nederland zijn, opleggen zelf voor een slaapplek te zorgen als ze daartoe in staat zijn. De bedoeling was dat hiertoe een 'zorgvuldige screening' zou plaatsvinden.

Onder meer GroenLinks was het echter niet met het zogenoemde driemaandencriterium eens. Gemeenteraadslid Femke Roosma stelde onder meer dat het mensen kan afschrikken en noemt dat een 'onaanvaardbaar risico'.