Vogelaar weg bij Amsterdams parkeerbedrijf

Oud-minister Ella Vogelaar stapt op als voorzitter van de raad van commissarissen van de Amsterdamse parkeerhandhaver Cition. Aanleiding is een besluit van het college van burgemeester en wethouders om het parkeerbeheer openbaar aan te besteden. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt woensdag berichtgeving in Het Parool daarover.

Het college besloot dinsdag dat het parkeerbeheer vanaf 1 januari 2014 wordt aanbesteed als er een partij wordt gevonden die aan de eisen van de gemeente voldoet. Het gemeentebestuur denkt zo miljoenen te besparen en verwacht dat ook de dienstverlening beter wordt. Cition, voortgekomen uit de dienst Stadstoezicht, is voor honderd procent eigendom van de gemeente.

Vogelaar noemt het besluit van het college in de krant 'slecht en onverantwoord'. "Het is een besluit waar ik geen verantwoording voor kan nemen." Ze zegt op te stappen in het belang van het bedrijf, maar ook in het belang van de stad. "Dit is voor niemand goed."

Volgens de voormalige PvdA-minister is Cition zelf ook prima in staat de kosten te verlagen. Ze wijst erop dat het bedrijf het rendement tussen 2009 en 2012 met 25 procent verbeterde.