Nog maar helft gestolen auto's teruggevonden

Van de gestolen auto's wordt nog maar de helft teruggevonden. In 2000 kwamen nog twee op de drie van de gestolen auto's terug bij de rechtmatige eigenaar en in 1995 zelfs 71 procent. Dat blijkt woensdag uit jaarcijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

De daling komt volgens directeur Guus Wesselink doordat bendes steeds professioneler worden. "Ze kunnen elektronische startonderbrekers al met gemak omzeilen. Een gestolen auto wordt binnen een mum van tijd in losse onderdelen verkocht of naar een ver land afgevoerd."

Middelen als een gps-systeem waarmee een gestolen auto kan worden teruggevonden, zijn volgens hem slechts een druppel op de gloeiende plaat. "Van de acht miljoen auto's in Nederland hebben maar zeventigduizend wagens zo'n systeem."

Ook de politie moet volgens de directeur meer werk van autodiefstal maken. "De politie heeft er veel taken bij gekregen, maar er zijn natuurlijk wel ergere dingen dan autodiefstal."

Het totaal aantal gestolen auto's bleef vorig jaar nagenoeg gelijk. Er werden 11.658 auto's gestolen, 75 minder dan het jaar daarvoor. In 2000 werden nog ruim 25 duizend auto's gestolen. Als ook wordt gekeken naar bedrijfsvoertuigen, aanhangers, opleggers, motoren en scooters daalde het terugvindpercentage van 58 procent in 2000 naar 44 procent vorig jaar. Het aantal diefstallen daalde van bijna 33 duizend naar ruim zeventienduizend.


Nog maar helft gestolen auto's teruggevonden (Foto: Novum)