'Wees alert op kickboksgala's'

Gemeenten moeten hun regels zo aanpassen dat ze een vechtsportgala kunnen weren. Dat adviseert de Leeuwardense burgemeester Ferd Crone zijn collega's woensdag. In zijn gemeente wordt zaterdag een kickboksgala gehouden.

De meeste gemeenten hebben net als Leeuwarden nog geen maatregelen genomen om vechtgala's te voorkomen. "Ze kunnen dan niets doen als een organisatie besluit daar een vechtsportgala te houden", zei Crone op Radio 1. Hij heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd gemeenten op dit punt te wijzen.

Sinds vorig jaar vallen vechtsportgala's onder de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur (Bibob). Daardoor kunnen gemeenten bedrijven en personen die een vechtgala willen organiseren laten natrekken. Als blijkt dat sprake is van een crimineel verleden of onduidelijke financiële constructies kan de vergunning worden geweigerd.

In Leeuwarden was echter nog niet in de gemeentelijke regelgeving opgenomen dat voor een vechtsportgala een vergunning nodig is. Die kon nu dus ook niet worden geweigerd. Daarom wordt er zaterdag een vechtsportgala gehouden.

Crone benadrukte dat er geen garantie is dat een vechtgala kan worden geweerd. Als de hele organisatie schone handen heeft, kan een vergunning namelijk niet worden geweigerd.

Vechtsportgala's hebben al langer een slechte reputatie. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei in 2010 dat hij alle vechtgala's wil verbieden. De evenementen zouden 'netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad' zijn.

Sinds in Amsterdam maatregelen werden genomen om de evenementen te weren, wijken de organisatoren uit naar andere gemeenten. Die zijn daar volgens Crone niet op voorbereid, zoals ook bij Leeuwarden het geval was. Vorig jaar mei brak in Hoorn nog een massale vechtpartij uit bij een kickboksgala, waarop de gemeente besloot te bekijken of in de toekomst nog wel een vergunning moet worden verleend.