Poolse websites op zwart uit protest tegen ACTA

Verschillende populaire Poolse websites zijn dinsdagavond een uur lang op zwart gegaan uit protest tegen de steun van Poolse regering voor het ACTA-verdrag. In de hoofdstad Warschau gingen ook honderden mensen de straat op om voor het kantoor van de Europese Unie hun ongenoegen te uiten.

Al dagenlang wordt er op internet geprotesteerd tegen ACTA en de steun die de Poolse regering daar aan geeft. Critici vrezen dat het verdrag, dat gericht is op het bestrijden van online piraterij en copyright-schendingen, leidt tot censuur.

De meeste sites die op zwart gingen zijn populair onder jongeren. Een van de websites plaatste een banner met de tekst: 'Onder het vaandel van de strijd tegen piraterij en zorgen over intellectueel eigendom beperkt ACTA de rechten van ons allemaal'.

Premier Donald Tusk liet dinsdag weten dat de regering niet zal toegeven. "Er komen geen concessies aan brute chantage", zei hij. Enkele dagen geleden legde de hackersgroep Anonymous verschillende sites van de Poolse overheid plat. De meeste waren dinsdag weer in de lucht, maar de site van de premier was nog steeds onbereikbaar.

Een invloedrijke organisatie die schrijvers en componisten vertegenwoordigt, ZAiKS, heeft juist verklaard ACTA te steunen. Volgens de organisatie is het verdrag niet schadelijk voor de vrijheid op internet, maar zorgt het er wel voor dat de rechten worden beschermd. Piraterij berooft volgens ZAiKS jaarlijks artiesten en de staatskas van miljoenen euro's.

ACTA heeft enkele gelijkenissen met de omstreden SOPA-wetgeving die vorige week door het Amerikaanse Congres op de lange baan werd geschoven nadat Google en Wikipedia actie hadden gevoerd tegen het wetsvoorstel.

ACTA is bedoeld om intellectueel eigendom te beschermen, zoals boeken en muziek, maar ook farmaceutica en luxe merkartikelen. De Verenigde Staten ondertekenden het verdrag in oktober, samen met Australië, Canada, Zuid-Korea, Japan, Nieuw-Zeeland, Marokko en Singapore. Critici verwijten de deelnemers dat zij er in het geniep over hebben onderhandeld zonder andere belanghebbenden te consulteren.


Poolse websites op zwart uit protest tegen ACTA (Foto: Novum)