Hogere straffen voor diamantroof Utrecht

Een groep Zuid-Amerikanen is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 tot dertig maanden voor een diamantroof in 2008 in Utrecht. De rechtbank in Utrecht legde de zes in 2009 nog straffen op tot 22 maanden voor de diefstal van edelstenen ter waarde van vijf miljoen euro.

De groep stal de koffer met edelstenen van een diamantair die na een bezoek aan een juwelier op een terras in het centrum van Utrecht was gaan zitten. Vier van de zes verdachten waren betrokken bij de roof. De andere twee waren betrokken bij het opnieuw verpakken van de diamanten in een woning in Almere. Zij zijn veroordeeld wegens heling.

De politie wist alle zes verdachten binnen twaalf uur na de diefstal te arresteren, omdat gebruik werd gemaakt van een apparaat dat mobiele telefoons kan lokaliseren. De rechtbank vond het destijds 'uiterst ongelukkig' dat niet direct een compleet proces-verbaal is opgesteld over het gebruik van het apparaat en kende daarom strafvermindering toe. Het hof vond een korting van de straf echter niet nodig.