Galaxy Tab mag in de winkel blijven

De tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 van Samsung in de Nederlandse winkels blijven liggen. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag het verzoek dat Apple had ingediend voor een verkoopverbod in hoger beroep afgewezen.

Apple claimde dat de tablet van Samsung inbreuk maakte op een patent van het Californische bedrijf uit 2004. De tablet zou daarnaast wat dikte en minimalistische vormgeving betreft te veel lijken op de succesvolle iPad van Apple, die in 2010 werd geïntroduceerd, mede op basis van het eerdere patentmodel.

De rechtbank besloot eerder dat de Galaxy Tab niet mag worden vergeleken met de iPad, alleen met het patent uit 2004. De tablet van de Koreanen zou voldoende verschillen van het gepatenteerde model. Het gerechtshof is het hier nu mee eens.

Samsung en Apple vechten in verschillende landen juridische geschillen uit. Beide partijen claimen dat de ander diens patenten schendt. Achter de schermen gaat het gevecht echter om het wereldwijde marktaandeel.

Eerder werd in Nederland bepaald dat een aantal modellen telefoons van Samsung, waaronder de Galaxy S II, niet meer verkocht mochten worden omdat de manier van scrollen teveel leek op die van Apple. Omdat Samsung de software vervolgens aanpaste, zijn de modellen nooit uit de handel genomen.