Leerplichtclub: laat Laura met rust

Leerplichtambtenaren moeten Laura Dekker, die zaterdag haar zeilreis rond de wereld voltooide, voorlopig met rust laten. Dat adviseert de brancheorganisatie voor leerplichtambtenaren Ingrado zijn leden, bevestigt voorzitter Carry Roozemond na een bericht hierover in het AD.

De 16-jarige Laura moet volgens haar eerst rust krijgen. Roozemond wil er eigenlijk niet meer over praten. "Er is al meer dan genoeg over deze zaak gezegd. Al die druk op Laura is niet goed geweest."

Pas als ze weer naar Nederland komt, is volgens Roozemond sprake van een nieuwe situatie. "Als ze hier weer naar school wil gaan, kan ze altijd aankloppen als ze vragen heeft." Laura heeft maandag in het AD aangegeven dat ze haar havodiploma wil gaan halen. "Niet omdat het moet. Maar omdat ik het zelf graag wil."

Haar manager ziet volgens de krant voor zich dat zij dit gaat doen op Bonaire. Ze zou dan bij zijn gezin intrekken en op het eiland naar school gaan. "Ze heeft al eerder vijf weken bij ons gezeten en dat ging prima."

Begin deze maand bleek dat leerplichtambtenaren de vader van Laura hadden ontboden voor een gesprek omdat zijn dochter niet genoeg werk zou maken van school. Laura valt niet onder de Nederlandse leerplicht omdat ze zich bij het begin van haar wereldreis had uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie.

Het Regionaal Bureau Leerplicht Oosterschelderegio dacht echter een nieuwe juridische weg te hebben gevonden om iets met de zaak te doen. Die zaak lijkt echter met een sisser af te lopen.


Leerplichtclub: laat Laura met rust (Foto: Novum)