'Verdachte overval Brink's legt link naar België'

Een Amsterdammer die is opgepakt voor de gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brink's legt een duidelijke link met België. De 25-jarige verdachte van Marokkaanse afkomst is 20 december al opgepakt, maar vanwege het onderzoeksbelang werd de arrestatie geheim gehouden. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

Uit een dna-spoor zou blijken dat de verdachte in de buurt van het misdrijf is geweest. De man is een bekende van de politie en is vaker in beeld geweest in verband met overvallen. Hij zou minimaal als voorbereider bij de overval zijn betrokken. De man stond in contact met een andere verdachte, die al in oktober werd aangehouden.

Bij de roof in Amsterdam in juni vorig jaar werd meerdere keren op de politie geschoten. Na een lange achtervolging over onder meer de A2 werd de achtervolging gestaakt. De overvallers met automatische geweren hadden namelijk een hinderlaag voor de achtervolgende agenten opgeworpen.

Rechercheurs zijn volgens de krant nog volop bezig met het natrekken van sporen. Ook het telefoonverkeer van de verdachten wordt onderzocht. Onderzoeksleider van de Amsterdamse recherche noemt het volgens de krant 'zeer reëel' dat een aantal verdachten van de roof uit België komt. Er is volgens hem echter nog geen link met de zogenoemde Scarface-bende die in België actief is.

In de media werd na een soortgelijke roof in april in Rotterdam, vermoedelijke door dezelfde overvallers, al een link gelegd met deze bende. De Scarface-bende kreeg zijn naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was gekleed en had hetzelfde loopje als de drugsdealer Tony Montana in de film Scarface.