'Filmbazen begrijpen niets van zwarte mensen'

Filmmaker Spike Lee heeft zijn gal gespuwd tijdens het filmfestival Sundance in de Amerikaanse staat Utah. Dat meldt de Amerikaanse filmsite The Wrap. "Ze weten niets over zwarte mensen", zei de zwarte regisseur tijdens een vraaggesprek over de filmbazen van Hollywood.

Lee is op het festival om zijn nieuwe film Red Hook Summer aan de man te brengen. "Ik ben met dit project nooit naar een filmstudio gegaan", vertelt de regisseur die de film uit eigen zak betaalde. "Ik wilde me niets aan hoeven trekken van opmerkingen van studiobazen."

"Dit is verdomme geen vervolg op Do the Right Thing", begon de regisseur tijdens een vraaggesprek over zijn nieuwe film, waarin vooral zwarte acteurs te zien zijn. Net als in die film uit 1998 is Lee in Red Hook Summer te zien als Moozie, een pizzabezorger uit Brooklyn. Red Hook Summer gaat over twee tieners die opgroeien in de New Yorkse wijk.

Na zijn frustratie over blanke studiobazen te hebben geuit, bood de 54-jarige Lee zijn excuses aan. "Sorry voor deze godvergeten tirade."