'Kremlin weert tegenstrever Poetin'

De leider van de Russische liberale partij Yabloko, Grigory Javlinski, mag niet deelnemen aan de Russische presidentsverkiezingen. Volgens Javlinski weerspiegelt het besluit van de kiescommissie de vrees van de regering voor concurrentie.

Volgens Javlinski willen de autoriteiten voorkomen dat hij de strijd aangaat met Vladimir Poetin die van plan is opnieuw het presidentschap op te eisen. Andere kandidaten zouden slechts in naam rivalen zijn voor Poetin, in werkelijkheid volgen ze het Kremlin. "Ze laten me niet deelnemen aan de race, omdat ze geen alternatief willen toestaan - politiek, economisch en moreel", zei Javlinski op een persconferentie.

Volgens de Centrale Kiescommissie is meer dan twintig procent van de handtekeningen die Javlinski nodig had om deel te nemen niet geldig. De commissie gaat nu een tweede steekproef houden waaruit moet blijken of er nog meer ongeldige handtekeningen tussen de twee miljoen steunbetuigingen zitten. Op basis daarvan wordt een definitief besluit genomen over de deelname van Javlinski.

De kandidatuur van Poetin heeft te lijden onder hevige protesten tegen de parlementsverkiezingen van december. Volgens velen was er sprake van stembusfraude en tienduizenden mensen hebben hun ongenoegen laten blijken.

De partij van Javlinski, die bij de parlementsverkiezingen de kiesdrempel van zeven procent niet wist te halen, zette duizenden waarnemers in die bewijs van stembusfraude in het voordeel van de partij van Poetin, Verenigd Rusland, documenteerden.

Javlinski beweert dat de regering hem verbiedt deel te nemen, omdat ze vreest voor strenge controles door waarnemers van Yabloko bij de presidentsverkiezingen.

In totaal zijn er nu drie kandidaten die deelnemen aan de presidentsverkiezingen. de partijleider van de Communistische partij, Gennadi Zjoeganov, de ultranationalistische Vladimir Sjirinovski en de leider van de socialistische partij Rechtvaardig Rusland, Sergej Mironov. Omdat de partijen van de drie kandidaten zitting hebben in het parlement is het voor hun eenvoudiger om deel te nemen aan de race om het presidentschap.

Het lijkt erop dat maandag een vierde kandidaat aan het rijtje kan worden toegevoegd. Volgens de kiescommissie heeft ook miljardair Michail Prochorov voldoende handtekeningen opgehaald. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat de lijst met handtekeningen voldoet aan de wettelijke eisen.

Volgens Javlinski vertegenwoordigen alle kandidaten 'een bepaald gezicht van de regering'. Hij waarschuwde dat als hij niet kan deelnemen de wettigheid van de stembusgang ondermijnd wordt en kan leiden tot onrust in de toekomst. "Hoe minder vertrouwen en legitimiteit er is, des te onvoorspelbaarder en gewelddadiger wordt de situatie in het land", voorspelt hij.