Uitgestorven langoer toch niet uitgestorven

Wetenschappers hebben in de dichte jungle van Indonesië een verrassende ontdekking gedaan. Een apensoort waarvan werd aangenomen dat hij was verdwenen blijkt helemaal niet te zijn uitgestorven. De grijze langoer, met de wetenschappelijke naam Presbytis hosei canicrus, werd aangetroffen in een gebied ver buiten de omgeving waar het dier voor het laatst werd gezien. De vondst werd bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Primatology.

De langoer, die een zwart gezicht heeft, omkranst door een witte kraag, werd in juni door camera's vastgelegd in het Wehea-woud in het oosten van het eiland Borneo. De camera's waren geplaatst om beelden te maken van orang-oetans, nevelpanters en andere wilde dieren. Dat op de beelden de langoer was te zien was dan ook een verrassing.

Volgens Brent Loken, een student aan de Simon Fraser-universiteit in Canada, bestonden er vrijwel geen foto's van de grijze langoer. Het was dan ook erg lastig om vast te stellen welk dier nu eigenlijk was vastgelegd op de gevoelige plaat. "We zijn allemaal behoorlijk opgewonden, het feit dat deze aap nog leeft, wow, en ook dat het dier in Wehea werd gevonden", aldus Loken.

Ooit struinde de langoer rond in het noordoosten van Borneo en op de Indonesische eilanden Java en Sumatra. Een aantal jaar geleden vreesde men dat het dier was uitgestorven. De bossen waar de dieren hun leefgebied hadden waren gekapt en mensen trokken steeds dichter naar de biotoop van de apen toe. Bovendien werd steeds meer land gebruikt voor de landbouw. In 2005 leverde een zoektocht naar de langoeren niets op.

"Voor mij is de ontdekking van deze aap representatief voor veel soorten in Indonesië", zei Loken. "Er zijn zoveel dieren waar we zo weinig van weten en hun leefgebieden verdwijnen zo snel. Het lijkt erop dat deze dieren snel uitgestorven zullen zijn."

Wetenschappers gaan nu terug naar het Wehea-woud, dat zo'n 38 duizend hectare beslaat, om uit te vinden hoeveel grijze langoeren er nog zijn. "We proberen zoveel mogelijk te weten te komen, maar het voelt als een race tegen de klok", besluit Loken.


Uitgestorven langoer toch niet uitgestorven (Foto: Novum)