LSVb: Arme student krijgt grootste klap

Staatsecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra presenteerde donderdag een wetsvoorstel waarin hij een aantal bezuinigingen op de studiefinanciering voorstelt. Masterstudenten raken hun basisbeurs kwijt, in aanvullende beurzen wordt gesneden en ook het recht op de ov-jaarkaart voor studenten wordt beperkt. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) 'bezuinigt Zijlstra over de ruggen van studenten en op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs'.

In de nieuwe situatie moeten masterstudenten 3200 euro per jaar extra ophoesten. Het inkorten van het ov-reisrecht met twee jaar leidt volgens de LSVb tot kosten die kunnen oplopen tot 4000 euro per jaar. Bovendien worden studenten die niet kunnen rekenen op de steun van hun ouders gedupeerd door het beleid. Arme studenten en studenten die geen contact hebben met hun ouders krijgen de grootste klappen. Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb stelt: "Hele groepen studenten worden uitgesloten door deze keiharde bezuiniging. De onrechtvaardige bezuiniging op de aanvullende beurs en de ov-jaarkaart raakt de kwetsbaarste groep studenten, die hierdoor niet kunnen gaan studeren."

De Tweede Kamer buigt zich de komende maanden over het wetsvoorstel. De LSVb drukt de Kamerleden op het hart behandelen voor wat het is: 'de grootste korting op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs sinds de invoering van de studiefinanciering'.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is het niet eens met de maatregelen. In elk geval moet het reisrecht behouden blijven. "Wanneer blijkt dat in de volgende bezuinigingsronde ook de basisbeurs in de bachelorfase zal verdwijnen, dan zullen wij hiertegen actievoeren", zegt ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers. "Afschaffing van de basisbeurs als bezuiniging is voor ons onbespreekbaar."