Draghi ziet eurozone in 2012 verbeteren

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft er vertrouwen in dat de situatie voor de eurozone in 2012 verbetert. Dat heeft ECB-president Mario Draghi donderdag gezegd tijdens een persconferentie na een ontmoeting met centrale banken in de Golfregio.

Volgens Draghi hebben eurozonelanden in de afgelopen acht maanden aanzienlijke vooruitgang geboekt en tonen veel lidstaten zich uitzonderlijk vastberaden om hervormingen door te voeren.

En hoewel de conjuctuurcyclus zwakker is en er significante neerwaartse risico's zijn voor de economische vooruitzichten, ziet Draghi 'voorzichtige tekenen van stabilisatie op een minimaal niveau'.

De liquiditeitsinjectie van de ECB aan het einde van het jaar, toen de centrale bank voor bijna 490 miljard euro aan driejarige leningen verstrekte aan 523 Europese banken, heeft volgens Draghi een 'ernstige kapitaalcrisis in Europa voorkomen'.

Een volgende liquiditeitsvoorziening met een looptijd van drie jaar staat gepland voor februari. Draghi verwacht niet dat de vraag naar liquiditeit dan even hoog zal zijn als in december.

Verder benadrukte de topman van de ECB dat de bank financiële stabiliteit in de eurozone zal trachten veilig te stellen binnen de regels van de centrale bank en het EU-verdrag.