Rutte spreekt Netanyahu aan op nederzettingen

Het zou voor de onderhandelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict goed zijn als Israël stopt met de uitbreiding van de nederzettingen. Die boodschap heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagmiddag overgebracht tijdens een onderhoud met zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu op het Catshuis.

Het bevriezen van de bouw van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou de onderhandelingen 'extreem goed' doen, zei Rutte, die verder pleitte voor een tweestatenoplossing. Ook in de Tweede Kamer klonk donderdag tijdens een ontmoeting met Netanyahu kritiek op de nederzettingenpolitiek van Israël. Zo zei Harry van Bommel (SP) dat het de vredesonderhandelingen frustreert.

Netanyahu ontkende dat de nederzettingen worden uitgebreid. Er wordt slechts gebouwd in reeds bestaande gemeenschappen, zei hij. Ook relativeerde hij het probleem. "Er is veel te doen om weinig". De nederzettingen beslaan maar een heel klein deel van het grondoppervlak, stelde hij.

Beide regeringsleiders benadrukten verder dat ze de vriendschappelijke banden tussen beide landen verder willen aanhalen. Zo vaardigt Nederland nog dit jaar een handelsmissie af naar Israël, werd woensdag al bekend. Israël zou voor zowel grote als kleine bedrijven uitstekende kansen bieden, vooral op het gebied van energie, water en voedsel, zei minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Netanyahu stak verder zijn waardering voor Nederland niet onder stoelen of banken. "Ik vind Holland leuk. Ik bewonder Nederland", zei hij. Er bestaat een diepe vertrouwdheid tussen beide landen. Zowel Israël als Nederland deelt een lange traditie op het gebied van vrijheid en het vrije denken, zei Netanyahu. Ook Rutte prees de historische banden.

Rutte reflecteerde naar aanleiding van een vraag van een Israëlische journalist op de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Wij beseffen heel goed welke gruwelen hebben plaatsgevonden tijdens de oorlog", zei Rutte. "De regering erkent dit ten volle." De recente kwestie over een eventuele spijtbetuiging voor het falen van de Nederlandse regering tijdens de bezetting, kwam niet aan de orde.


Rutte spreekt Netanyahu aan op nederzettingen (Foto: Novum)