Meer ongelukken met fietsende kinderen

Het aantal ongelukken van kinderen die naar school fietsen is fors toegenomen. In de periode 2006-2010 steeg het aantal ziekenhuisopnames van kinderen die op de fiets naar school gaan of die leren fietsen met 35 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid.

Preventiecampagnes richten zich vooral op het voorkomen van botsingen, maar vooral het aantal eenzijdige ongelukken neemt toe. Bij acht op de tien fietsongevallen zijn geen andere verkeersdeelnemers betrokken.

Volgens de stichting komt dat deels doordat kinderen op de fiets zich laten afleiden door mobieltjes. Onder meer bellen, sms'en, chatten en gamen zouden voor meer ongelukken zorgen.

De stichting pleit voor het gebruik van fietshelmen. Een verplichting zou volgens de stichting waarschijnlijk niet werken, omdat kinderen zich er toch niet aan houden. Het dragen van een helm bij het leren fietsen kan echter al veel verschil maken.

De afgelopen jaren vonden jaarlijks naar schatting tweeduizend ziekenhuisopnamen plaats bij jonge verkeersslachtoffertjes tot en met 12 jaar. In de helft van de gevallen ging het om fietsongelukken. Twintig procent had een hersenschudding, dertien procent ander hoofd- of nekletsel.

Jaarlijks komen twintig kinderen onder de 12 jaar om in het verkeer. Het gaat meestal om fietsers.

Donderdag vindt bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht een congres plaats over het onderwerp. Het ziekenhuis en de stichting Consument en Veiligheid proberen draagvlak te vinden voor maatregelen om ongelukken te voorkomen.