Luchtvervuiling verhoogt kans op leukemie

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan luchtvervuiling hebben een vier keer grotere kans op kanker tijdens de kindertijd. Het aantal gevallen van leukemie, de bekendste kanker bij kinderen, neemt volgens sommige wetenschappers zelfs toe.



Professor George Knox van de University of Birmingham onderzocht kanker bij kinderen en verzamelde gegevens van alle kinderen in Groot-Brittanië die tussen 1966 en 1980 waren overleden aan kanker. Hij vergeleek deze gegevens met kaarten van diverse soorten luchtvervuiling, zoals van uitlaatgassen bij drukke verkeersknooppunten en elektriciteitscentrales.

Het bleek dat de kans op kanker tijdens de kindertijd significant hoger was als de moeder tijdens de zwangerschap bij een zogenaamde 'hotspot' van luchtvervuiling had gewoond. Met name vrouwen wonend binnen 1 kilometer afstand van een bron van veel koolstofmonoxide of stikstofoxide liepen het meeste risico. Beide stoffen komen voor in uitlaatgassen van auto's.

"Onze gegevens tonen aan dat kinderkanker en leukemie hoogstwaarschijnlijk door dergelijke blootstelling wordt veroorzaakt. De moeder inhaleert deze of verwante stoffen en geven deze door aan de foetus via de placenta" aldus professor Knox.

Details over deze gegevens zijn hier na te lezen in het tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health