Duizenden leraren staken tegen wet onderwijstijd

Duizenden docenten en ondersteunend personeel van zeker 250 scholen in het voortgezet onderwijs leggen 26 januari het werk neer. Dat blijkt uit stakingsmeldingen die de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft ontvangen. Ten minste twintig scholen sluiten 26 januari de deuren.

De actiebereidheid is groot, zegt de AOb. Volgens de leraren is de nieuwe urennorm van 1040 uur voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs onhaalbaar. De docenten zijn ook tegen de nullijn voor salarissen, de bezuinigingen op het passend onderwijs en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken. Dat laatste is volgens de AOb een onderwerp dat thuishoort in cao-besprekingen.

De AOb riep zijn leden vorige maand op in actie te komen. De lerarenbond probeert de komende dagen zoveel mogelijk docenten ertoe te bewegen op 26 januari naar de Jaarbeurs in Utrecht te komen.

De Eerste Kamer begint op 31 januari aan de behandeling van de wet onderwijstijd, die de urennorm vastlegt. De AOb zegt verdere acties niet uit te sluiten als de behandeling van de wet in de Eerste Kamer lang duurt.