Straf voor Almelose gijzelnemer definitief

Ahmet O. moet definitief de cel in voor het gijzelen van vijf mensen in het gemeentehuis van Almelo. De Hoge Raad ziet geen reden om de zaak te heropenen en heeft het cassatieberoep van de verdachte verworpen.

Het gerechtshof veroordeelde O. in december 2010 tot elf jaar gevangenisstraf voor de gijzeling en poging tot moord. De man stak in juni 2008 uit woede over een conflict over een vergunning eerst zijn eigen restaurant en auto in brand en gijzelde daarna urenlang onder bedreiging van twee vuurwapens vijf mensen, onder wie een wethouder. O. was naar het stadhuis gekomen om wethouder Anthon Sjoers te doden, maar die was op dat moment niet aanwezig.

De verdachte vindt dat er geen sprake was van poging tot moord omdat hij tijdens de gijzeling afzag van zijn voornemen Sjoers te doden. De Hoge Raad is het daar niet mee eens. Volgens het hoogste rechtsorgaan deed hij dat alleen omdat hij het beoogde slachtoffer niet kon vinden.

In september vorig jaar adviseerde de advocaat-generaal al om de zaak niet te heropenen. Bij de 5,5 uur durende gijzeling raakte niemand gewond.