Sterke stijging verkoop nieuwe auto's

Het aantal verkochte nieuwe auto's in Nederland is in december op jaarbasis sterk gestegen, waar de verkoop in de totale Europese Unie afnam, blijkt uit cijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA dinsdag publiceert.

De verkoop van nieuwe auto's in Nederland is de afgelopen maand met 52,5 procent gestegen. Dat brengt het totaal aantal tot 17.369 tegen 11.393 een jaar geleden.

"De stijging is voornamelijk te danken aan promotiecampagnes en prijsacties van dealers, die we in november ook al zagen", licht een woordvoerder van de Nederlandse brancheorganisatie BOVAG aan Dow Jones Nieuwsdienst toe.

In de hele Europese Unie nam het aantal verkochte nieuwe auto's in december juist af met 6,4 procent tot 953.108 wagens. De daling vond onder meer plaats in grote automarkten als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. In Duitsland was in december sprake van een verkoopstijging van 6,1 procent.

Over heel 2011 steeg de verkoop van nieuwe auto's in Nederland met 15,2 procent, maar daalde de verkoop in de hele Europese Unie met 1,7 procent, blijkt uit de ACEA-cijfers.

Onder de stijgers bij automerken in de EU in 2011 hoorden de Volkswagen-groep, de BMW-groep, Nissan, Mitsubishi en Volvo. De Franse PSA-groep, Renault, General Motors, Ford, Fiat-groep, Toyota, Honda, Suzuki en Mazda behoorden tot de dalers. Daimler, met Mercedes en Smart, bleef gelijk.


Sterke stijging verkoop nieuwe auto's (Foto: Novum)