Eén op drie ontmaagdingen onverwacht

Voor veel jongeren komt de eerste keer seks onverwacht. Zij beschermen zich daardoor vaak minder goed tegen soa's en zwangerschappen. Dat zegt Soa Aids Nederland, dat het seksuele gedrag van achtduizend jongeren onder de 25 jaar onderzocht.

Van de jongens kwam bij 38 procent de eerste keer onverwacht. Bij meisjes ligt dat aantal op 31 procent. Veel van de jongeren ervaren hun ontmaagding niet altijd prettig. Of de eerste keer geslaagd was, verschilt sterk. Een op de twintig jongens vond zijn eerste keer geen succes. Bij meisjes is dat maar liefst een op de vier.

Soa Aids Nederland noemt dat opvallend, omdat veel jongens 'het laten genieten van de ander' juist als reden noemen voor seks. Van de meisjes zegt 29 procent spijt te hebben van haar eerste keer, tegenover 16 procent van de jongens. Meer dan de helft van hen wilde liever wachten met hun eerste keer.

Gemiddeld hebben jongeren voor het eerst geslachtsgemeenschap als ze 17,1 jaar oud zijn. Dat is nagenoeg hetzelfde als zeven jaar terug. Ook beschermt het merendeel van de ondervraagden, net als in 2005, zich goed tegen soa's.