Kroonprinselijke vakantievilla Mozambique verkocht

De vakantievilla van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima is verkocht. Het huis is voor een symbolisch bedrag overgenomen door Machangulo SA, de organisatie die opereert als de vereniging van eigenaren (VVE) van het project. Dat schrijft premier Mark Rutte (VVD) maandag aan de Kamer.

Vorig jaar werd geprobeerd de villa aan een andere particulier te verkopen, maar dat is volgens Rutte 'vanwege de marktomstandigheden' niet gelukt. Daarom is besloten de villa te verkopen aan de VVE, die gaat proberen het vakantiehuis door te verkopen. Het financiële risico ligt hierbij bij het kroonprinselijk paar.

Eind 2009 besloot Willem-Alexander dat hij het vakantiehuis op het schiereiland Machangulo zou verkopen zodra het af was. Het bouwproject, waar de prins en prinses in 2007 instapten, moest bijdragen aan de ontwikkeling in het Afrikaanse land, maar gaandeweg ontstonden daar steeds meer twijfels over. In de Tweede Kamer en in de media weerklonk veel kritiek op het project, waarna het prinselijk paar besloot af te zien van het luxueuze optrekje aan zee.