Ondernemingsraad COA wil Albayrak nog niet terug

Als het aan de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ligt keert Nurten Albayrak voorlopig niet terug als directeur. Eerst moet het onderzoek naar haar functioneren worden afgerond, zo heeft de raad volgens de NOS aan alle medewerkers laten weten.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Ze werd in september op non-actief gesteld, na berichten dat zij bij het COA een schrikbewind zou voeren. Ook zou zij meer hebben verdiend dan de balkenendenorm en daarover hebben gelogen tegen minister van Asiel Gerd Leers (CDA).

Leers vindt dat hij Albayrak terecht op non-actief heeft gesteld. In een brief aan de Tweede Kamer wees hij er vrijdag op dat het hof niet heeft gezegd dat Albayrak ten onrechte op non-actief is gesteld, maar alleen dat dat niet eindeloos zo kan blijven.

Het onderzoek naar de bedrijfscultuur bij het COA en naar het salaris van Albayrak is eind maart klaar. Leers heeft de commissie die het onderzoek uitvoert gevraagd sneller met resultaten te komen, maar die ziet daarvoor geen mogelijkheden.