GroenLinks wil debat over rapport Moerdijk

GroenLinks wil een debat over het harde oordeel dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid velt over de gang van zaken rond de brand bij Chemie-Pack begin vorig jaar. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) horen hoe het nu is geregeld als er ergens in Nederland een soortgelijke ramp ontstaat, zei ze in het NOS-journaal.

"Hebben we de crisiscommunicatie dan wel op orde zodat dit niet meer hoeft te gebeuren?", wil ze weten. De NOS meldde zondag op basis van het conceptrapport dat het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid volgens de onderzoeksraad fikse steken hebben laten vallen.

Chemie-Pack zou zich niet aan de vergunning, het eigen beleid en de procedures hebben gehouden. Hierdoor kon de brand volgens de raad escaleren. De gemeente zou bij het verlenen en het controleren van de vergunningen te laks zijn geweest.

De communicatie faalde ook. Die zou teveel zijn uitgegaan van wat de overheid kwijt wilde, en niet van wat de burger wilde weten. Ook was de website crisis.nl tijdens de ramp onbereikbaar en opereerden de verschillende overheden langs elkaar heen.

Het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verschijnt eind deze maand. Chemie-Pack probeert publicatie met een kort geding te voorkomen. Volgens het bedrijf staat het rapport vol met fouten en is er meer tijd nodig om deze te weerleggen. De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in deze zaak.