Derde overlevende gekapseisd cruiseschip gered

Reddingswerkers hebben een derde overlevende gered van het cruiseschip Costa Concordia, dat vrijdag voor de kust van Toscane kapseisde. Het Italiaanse bemanningslid is per helikopter in veiligheid gebracht.

Zaterdagnacht werd een Zuid-Koreaans stel dat op huwelijksreis was bevrijd. Reddingswerkers hadden hun geschreeuw gehoord in het deel van het schip dat nog boven water uitsteekt. Het dodental staat nog altijd op drie, terwijl zeventien mensen - zes bemanningsleden en elf passagiers - nog worden vermist. Duikers zullen later proberen het onder water gelegen deel te doorzoeken voor het geval iemand daar heeft weten te overleven.

De identiteit van de doden is bekend. Het gaat om twee Fransen en een Peruaans bemanningslid. Zo'n dertig mensen zijn gewond geraakt, van wie ten minste twee ernstig.

Volgens een woordvoerder van de kustwacht hebben duikers inmiddels de zogenoemde zwarte doos gevonden.

Veel passagiers klagen dat de bemanning bij de evacuatie geen goede aanwijzingen gaf. Ook zou te lang zijn gewacht met het loslaten van reddingsboten. Toen dat eindelijk werd besloten, zou het schip al zo ver zijn gekanteld dat veel boten niet konden worden losgelaten.

Volgens andere opvarenden hield de bemanning van het schip 45 minuten lang vol dat er slechts sprake was van een simpel 'technisch probleem', waardoor de lichten waren uitgevallen.

Ook zou nog niet zijn geoefend op een evacuatie. Die oefening stond gepland op zaterdag, een dag nadat het schip op een rif voer en kapseisde.

Kapitein Francesco Schettino is aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een schipbreuk, doodslag en het verlaten van het schip voor alle opvarenden. Volgens Italiaanse aanklagers had de kapitein een route gekozen die te dicht langs de kust liep. De aanklagers hebben tevens bevestigd dat Schettino het schip heeft verlaten ruim voordat de andere opvarenden waren gered. "Helaas moet ik die omstandigheden bevestigen", aldus de aanklager.

De kapitein houdt vol dat het rif waar het schip op vastliep niet stond aangegeven op de kaart. Volgens lokale bewoners is het echter niet een moeilijk te bevaren deel van de zee. Een kapitein van een plaatselijke veerboot zei de dagelijks zonder problemen het stuk tussen het eilandje Giglio en het vasteland af te leggen.


Derde overlevende gekapseisd cruiseschip gered (Foto: Novum)