Marsrover NASA mikt op landing in augustus

Een ruimtevaartuig van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal woensdagavond Nederlandse tijd met behulp van zijn stuwraketten zijn koers verleggen ter voorbereiding op zijn landing op Mars. Het is de bedoeling dat de Marsrover Curiosity in augustus contact maakt met het oppervlak van de Rode Planeet.

De Curiosity legt in totaal 566 miljoen kilometer af, maar de koerswijziging van woensdag is cruciaal. Dergelijke manoeuvres zijn in het verleden vaker uitgevoerd met andere ruimteverkenners, maar het blijft mikken op de bullseye. "Hoewel we deze route naar Mars vaker hebben afgelegd (...) wil ik er toch voor waken dat deze ervaring ons gemakzuchtig maakt", zei Arthur Amador van NASA.

Technici van NASA hebben dinsdag nieuwe instructies gestuurd naar het ruimtevaartuig, dat zijn acht stuwraketten drie uur lang zal ontsteken. Als de Curiosity zijn koers niet bijstelt, zal de rover Mars voorbij vliegen. De oorspronkelijke koers voerde bewust niet naar Mars om te voorkomen dat de reeds afgeworpen raket waarmee de Curiosity werd gelanceerd neerstort op het Marsoppervlak.

De Curiosity mikt op een krater met een doorsnee van ruim 154 kilometer, nabij de evenaar van Mars. Middenin de krater staat een grote berg. De rover, die door kernenergie wordt aangedreven, gaat aan de voet van deze berg onderzoeken of het gebied ooit geschikt is geweest voor de ontwikkeling van micro-organismes. De Curiosity is onder meer uitgerust met een drilboor en een laser om door gesteente te snijden.

Aangezien de Marsrover te zwaar is om met behulp van een parachute te landen zal hij een speciaal kraansysteem gebruiken om op Mars te landen. Dezelfde techniek wordt op aarde gebruikt om zwaar materieel op afgelegen plekken te krijgen. Het zal de eerste keer zijn dat NASA deze techniek gebruikt.