Partij voor de Dieren hekelt muizenaanpak Kamer

De Partij voor de Dieren is niet te spreken over de weinig diervriendelijke wijze waarop de muizenoverlast in de Tweede Kamer wordt aangepakt. De partij heeft daarom de dodelijke vallen op de burelen van Marianne Thieme weggehaald en vervangen door zogeheten inloopvallen, meldt de PvdD maandag.

In deze exemplaren worden de muizen levend gevangen en de knaagdiertjes kunnen vervolgens elders worden uitgezet. In een brief aan het presidium - het bestuur van de Tweede Kamer - pleit de PvdD voor diervriendelijke maatregelen tegen de muizenplaag die het gebouw momenteel teistert. Nu zijn overal vallen geplaatst waardoor de beestjes het niet overleven.

Ambtelijk secretaris van de PvdD Xandra van den Beek stelt dat het probleem vooral wordt veroorzaakt door gebruikers van het Kamergebouw. "Op onze fractie is de overlast zeer beperkt, doordat wij zorgen dat er geen eten op de fractiekamers achterblijft en dat de kamers netjes blijven."

De fractie wil daarom dat ook het presidium meer doet aan preventie, bijvoorbeeld door te zorgen dat geen etensresten achterblijven in de fractiekamers en door het afdichten van gaten en kieren. Als dat niet werkt zijn diervriendelijke muizenvallen en verplaatsing van de dieren de 'enige acceptabele oplossing', aldus Van Beek.