James Franco verliest angst voor computeranimaties

James Franco maakt zich geen zorgen meer over de toenemende digitalisering van films. Hij werd vroeger nog wel eens onrustig van de gedachte dat acteurs steeds meer worden ingeruild voor met de computer geanimeerde wezens. Na het maken van Rise of the Planet of the Apes weet hij echter wel beter, zegt hij in een brief aan film- en tv-site Deadline.

"Met Performance Capture kunnen acteurs juist traditioneler samenwerken dan voorheen", zegt de acteur over de techniek waarbij bewegingen van acteurs digitaal worden vastgelegd en overgezet naar een geanimeerd personage. "Nu kunnen we elkaar weer in de ogen kijken, vroeger stond je nog te acteren met een tennisbal op een stok."

"Op de toneelschool leerde ik dat je altijd moet reageren op de reactie van je tegenspeler en dat je daarmee onverwachte resultaten behaalt ", vertelt de 33-jarige Franco. "Je moet juist niet te veel alles van tevoren willen plannen. Dat kan alleen als er een dynamiek tussen twee acteurs is en die is met de huidige techniek weer mogelijk."

In het sciencefictiondrama Rise of the Planet of the Apes, waarin Franco een wetenschapper speelt, ontsnappen honderden superintelligente, en met de computer geanimeerde, apen aan hun menselijke bewakers in dierentuinen en wetenschappelijke proefcentra. De opstand wordt geleid door de chimpansee Caesar, een rol van Andy Serkis.

"Elke gelaatsuitdrukking en beweging die Andy maakte, werd digitaal opgeslagen en in het eindresultaat gebruikt", gaat Franco verder. "Het is eigenlijk geen animatie meer, maar eerder een soort digitale make-up. Je kunt het vergelijken met latexprotheses die al jaren in films worden gebruikt en die noodzakelijk zijn voor een acteur om zijn personage gestalte te geven."

Franco gaat zelfs nog een stapje verder en zegt dat hij vindt dat Serkis een Oscar voor beste acteur verdient. "We kunnen de technische prestaties bejubelen, maar die zouden leeg zijn zonder het acteren van Andy. Hij is een ware vernieuwer, dat zagen we al bij zijn rol als Gollum in The Lord of the Rings en als King Kong. Die Oscar moet er nu komen en niet pas over jaren als deze manier van acteren de norm is geworden."

De Oscarnominaties worden op 24 januari bekendgemaakt. Het lijkt waarschijnlijk dat Rise of the Planet of the Apes in elk geval een nominatie voor beste speciale of visuele effecten krijgt.


James Franco verliest angst voor computeranimaties (Foto: Novum)