Oppositieleider Maleisië vrijgesproken van sodomie

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is maandag vrijgesproken van sodomie. Ibrahim werd ervan verdacht seks te hebben gehad met een voormalige medewerker, maar de rechtbank achtte het DNA-bewijs in de zaak onbetrouwbaar.

Anwar zei dat de uitspraak hem in staat stelt zich te concentreren op het winnen dan de volgende verkiezingen, die waarschijnlijk over enkele maanden worden gehouden. De oppositie in Maleisië meent dat de zaak tegen Anwar een poging van de regering was om Anwars kansen bij de volgende verkiezingen te schaden. Premier Najib Razak ontkent iets met de zaak tegen Anwar te maken te hebben. Volgens de regering bewijst de uitspraak dat de rechtspraak in Maleisië onafhankelijk is.

De zaak leunde hoofdzakelijk op de getuigenis van het vermeende 26-jarige slachtoffer, Saiful Bukhari Azlan, en op sperma dat op zijn lichaam werd aangetroffen. De aanklager zei dat het DNA van het sperma overeen kwam met dat van Anwar, maar volgens de rechter kan dat niet onomstotelijk worden vastgesteld.

Saiful was niet bij de uitspraak aanwezig, maar zei op Twitter dat hij 'kalm en geduldig blijft, en blijft bidden'. De aanklager heeft nog niet bekendgemaakt of hij in hoger beroep gaat.


Oppositieleider Maleisië vrijgesproken van sodomie (Foto: Novum)