Doden bij nieuwe aanslagen Boko Haram

Bij nieuwe aanslagen in het noorden van Nigeria zijn dertien mensen om het leven gekomen, meldt de politie zaterdag. De aanslagen deden zich vrijdagavond voor in de deelstaten Adamawa en Yobe. Ze worden toegeschreven aan de extremistische islamitische groep Boko Haram.

In Adamawa werden acht christenen doodgeschoten in een kerk. In Yobe kwamen twee mensen om bij een vuurgevecht tussen extremisten en de politie.

Eerder vrijdag vielen al twintig doden in Adamawa. Schutters openden het vuur op een bijeenkomst van christenen onder het uitroepen van de kreet 'Allahu akbar'.

Boko Haram heeft aanslagen aangekondigd op christenen in het noorden van het land. Een woordvoerder van de groep eiste tegenover de krant The Daily Trust de verantwoordelijkheid op voor een aanslag op bezoekers van een gebedsbijeenkomst donderdagavond in de noordoostelijke stad Gombe. "Wij willen aan de federale regering van Nigeria tonen dat wij altijd onze tactieken kunnen veranderen", zo haalde de krant de woordvoerder aan.

Alleen al dit jaar zijn 510 doden gevallen bij aanslagen die aan Boko Haram worden toegeschreven. President Goodluck Jonathan, afkomstig uit het overwegend christelijke zuiden, heeft in delen van vier noordelijke deelstaten de noodtoestand afgekondigd. De meest recente aanslagen vonden echter buiten die gebieden plaats.