Kopten vieren kerst

Omgeven door strenge beveiligingsmaatregelen hebben orthodoxe Egyptische christenen zaterdag hun eerste kerstfeest gevierd sinds de val van president Hosni Mubarak en de opkomst van islamistische partijen in de verkiezingen.

De viering begon met een nachtmis in de belangrijkste kathedraal van Caïro. Prominente figuren uit hele politieke spectrum, zoals de leiders van de Moslim Broederschap en leden van de regerende Opperste Raad van de Strijdkrachten woonden het begin van de viering bij. Paus Shenouda III toonde zich blij met hun aanwezigheid en riep op tot nationale eenheid.

"Voor het eerst in de geschiedenis van de kathedraal zit deze vol met alle soorten islamistische leiders in Egypte", zei de 88-jarige paus. "Ze zijn het allen eens over de stabiliteit van dit land en hun liefde ervoor en zetten zich er allemaal voor in."

De kopten, die tien procent uitmaken van de Egyptische bevolking van 85 miljoen, kregen het afgelopen jaar te maken met toenemend geweld en gingen vaak de straat op om te protesteren tegen het uitblijven van stappen tegen de daders.

Een van deze protesten werd in oktober bruut neergeslagen door het leger, met 27 doden tot gevolg. Omdat de verantwoordelijken hiervoor niet zijn bestraft, maakten sommigen zich vrijdagnacht kwaad over de aanwezigheid van hoge militairen in de kerk. Zij scandeerden kort dat er een eind moest komen aan het militaire bestuur, maar werden door anderen snel tot stilte gemaand.

Ook de opkomst van islamistische groepen bij de parlementsverkiezingen heeft veel christenen nerveus gemaakt. Sommigen proberen van de vrijere politieke atmosfeer gebruik te maken om een gelijke een behandeling voor christenen en moslims te eisen.

De kopten klagen al lang over discriminatie door de staat en vooroordelen van de moslimmeerderheid. Christenen worden zelden op belangrijke posten in de veiligheidsdiensten of bij de overheid benoemd en hun overtuigingen worden vaak door radicale moslimgeestelijken door het slijk gehaald.

Afwezig bij de kerstviering waren leiders van de salafistische Al-Nour-partij, het op een na grootste blok in het parlement. Velen vrezen dat zij hun ultraconservatieve uitleg van de islam zullen proberen door te drukken.

Partijwoordvoerder Youssir Hamad zei dat de christelijke viering van de geboorte van Jezus in tegenspraak is met de islamitische leer. Hoewel de partij de opvattingen van de christenen respecteert, kunnen haar leden geen kerst vieren of kerstgroeten doen. "Dit is geen partijkwestie, maar een gebod van Allah." Hamad zei dat de partij wel vrijwilligers heeft aangeboden om kerken tijdens de kerstviering te beschermen.


Kopten vieren kerst (Foto: Novum)