'Berlijn houdt rekening met val president'

De Duitse regering houdt ernstig rekening met een vertrek van de in opspraak geraakte president Christian Wulff. De coalitie laat hem vallen als blijkt dat de president niet de waarheid heeft gesproken over het schandaal waarin hij is verwikkeld. Namen van mogelijke opvolgers zingen al rond, meldde de krant Rheinische Post zaterdag op basis van bronnen rond de regering.

Wulff kreeg in 2008 een lening van een bevriend echtpaar. Hij was toen premier van de deelstaat Nedersaksen. Het krediet meldde hij niet. De president zou bovendien journalisten onder druk hebben gezet om te zwijgen over het verhaal.

Volgens de Rheinische Post wil de centrumrechtse regering dat een opvolger van Wulff ook acceptabel is voor de linkse oppositie. Een van de genoemde namen is Katrin Göring-Eckardt. Zij is parlementslid voor de Groenen en bestuurder van de Protestantse Kerk in Duitsland. Een andere kandidaat zou de christendemocraat Klaus Töpfer zijn. Hij was in het verleden milieuchef van de Verenigde Naties en was in 2010 ook in beeld als president. Hij werd toen voorgedragen door de Groenen en de sociaaldemocratische SPD.

De liberale regeringspartij FDP spreekt het bericht tegen. "Dat is klinkklare onzin", liet de partij weten aan het Duitse persbureau DPA.


Christian Wulff (Persfoto)