Nederlanders nooit eerder zo somber

Nederlanders zijn nog nooit eerder zo somber geweest over de eigen financiële toekomst. Een derde verwacht de komende twaalf maanden een verslechtering. Ter vergelijking: tijdens de financiële crisis van eind 2008 was dit slechts 20 procent.

Dat staat in het donderdag verschenen kwartaalbericht Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP heeft tussen 4 oktober en 2 november 1000 Nederlanders ondervraagd.

Onder lageropgeleiden dalen de verwachtingen over de eigen financiële toekomst het sterkst. Circa 40 procent verwacht een verslechtering, vergeleken met 20 procent vorig kwartaal. Mensen met een bovenmodaal inkomen zijn het minst negatief: 23 procent voorziet een verslechtering, tegenover 18 procent in de voorgaande periode.

Ook de zorgen over de Nederlandse economie nemen toe. Ruim twee derde van de Nederlanders verwacht een verslechtering dit jaar. Ook de stemming over de Europese Unie blijft negatief, vooral door de Europese schuldencrisis. Het aantal mensen dat tevreden is met de politiek in Europa blijft steken op 39 procent.

Nederlanders nog nooit eerder zo somber
Nederlanders nog nooit eerder zo somber (Foto: ANP)