Veeljarige straffen voor Britse rassenmoord

Twee Britten zijn woensdag in Londen veroordeeld tot gevangenisstraffen van veertien en vijftien jaar wegens de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence in 1993. De straffen vallen lager uit dan velen verwachtten, omdat de schuldigen destijds minderjarig waren, zei rechter Colman Treacy.

Gary Dobson (36) kreeg vijftien jaar en twee maanden, David Norris (35) verdwijnt veertien jaar en drie maanden achter de tralies. Beiden kregen een hogere straf dan de voor minderjarigen minimaal vastgestelde twaalf jaar, vanwege het racistische motief voor de moord. Als Dobson en Norris volwassen waren geweest hadden zij levenslang kunnen krijgen.

De rechter benadrukte dat de strafmaat overeenkomt met een levenslange gevangenisstraf die een volwassen dader zou hebben gekregen. "Er was een zekere mate van voorbedachten rade; het was een rassenmisdrijf dat voortkwam uit haat; er was een bende gelijkgestemde aanvallers bij betrokken; er werd een dodelijk wapen gehanteerd dat voor dat doel was meegenomen; het slachtoffer was volledig onschuldig en hulpeloos."

Stephens moeder, Doreen, zei dat de straffen 'vrij laag' zijn, maar ze voegde eraan toe begrip te hebben voor het feit dat de rechter zich aan de wet moet houden en bedankte hem.

Het onderzoek naar de moord op Lawrence leidde tot heftige kritiek op de politie en tot een onderzoek in opdracht van de in 1997 aangetreden Labour-regering, waaruit bleek dat het politiekorps 'institutioneel racistisch' was en het verzamelen van bewijsmateriaal had afgeraffeld.

Het onderzoek is nog altijd niet afgesloten. De politie denkt dat er nog anderen bij de aanval betrokken waren. Drie verdachten die na de moord werden opgepakt, werden in 1996 weer vrijgelaten.